Transport – suchy lód wykorzystujemy do transportu produktów spożywczych m.in. lody, mrożonki, ryby, mięso, ale również do transportu farmaceutycznego; organy, krew, szczepionki czy nawet ludzkie zwłoki. Jest to łatwy i efektywny sposób do przewozu zamrożonych produktów i nie wymaga dodatkowych źródeł energii aby utrzymać odpowiednią temperaturę. W momencie transportu małych produktów w odpowiednim opakowaniu temperatura może się utrzymać do kilkunastu godzin, a nawet dni, aż do mometu wysublimowania całego lodu.
Catering – podczas podróży samolotem lub pociągiem do utrzymania niskiej temperatury żywności oraz do podtrzymania świeżych produktów w dobrej kondycji, gdyż suchy lód jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z produktami świeżymi. Nie zmienia ich smaku oraz zapachu, a zapobiega powstawaniu bakterii i grzybów
Czyszczenie suchym lodem – wykorzystywane jest w wielu płaszczyznach przemysłowych, jest szybkie, efektowne, a do tego opłacalne. Czyszczenie polega na złączeniu procesów: termicznego, mechanicznego i sublimacyjnego, dzięki czemu nie pozostawia odpadu wtórnego i usuwa brud nie naruszając powierzchni czyszczonej.
Laboratoryjne – suchy lód jest zgodny w zastosowaniach z zasadami BHP, wykorzystywany w laboratorium służy do szybkiego chłodzenia odczynników lub mrożenia ich. Służy też do tworzenia cieczy oraz do spowolnienia reakcji egzotermicznych.
Rozrywka: